неділю, 25 жовтня 2015 р.

Створення анкет, тестів, опитувань за допомогою Google-форм

За допомогою Google форми можна швидко і легко створити, розмістити в блозі та опублікувати анкету, опитування, або тест. Кількість, зміст і тип питань чи завдань для Google-анкети визначаються її призначенням.
Для роботи  в класі можливі два режими: бліц-опитування з колективним обговоренням та аналізом відповідей одразу після завершення анкетування і Google-анкета як контрольний тест з відстроченою перевіркою викладачем і колективним обговоренням допущених помилок, наприклад, на наступному уроці.
     Таблиця з результатами анкетування відкривається для учнів в режимі перегляду. Слід звернути увагу на можливість коментування окремих відповідей в таблиці з результатами.
     Оскільки в процесі виконання домашньої роботи учні можуть скористатися підручниками та іншими допоміжними навчальними матеріалами, то анкета повинна грати роль, в певному сенсі, маршрутного листа. При наявності «зразка» правильних відповідей можлива організація самоперевірки і самоаналізу.
    Час тестування можна регулювати, завершивши прийом відповідей (Форма  Приймати відповіді).
    Для аналізу результатів анкетування можна скористатися режимом Форма  Показати зведення відповідей.

Алгоритм створення Google-форми слідуючий:

1. Увійти у поштову скриньку на Gmail.
2. Натиснути  на посилання «Документи».
3. Клацнути  по кнопці «Створити» і вибрати пункт «Форма».
4. У вікні «Нова форма» можна  ввести назву форми (наприклад, Анкета для батьків, Тест по темі «...», Заявка на участь у ..., і т.д.). У наступному вікні можна  помістити текст звернення щодо заповнення форми.
5. Заповнити  рядки «Тема питання» і «Пояснення».
6. Зі списку «Тип питання» вибрати форму ВІДПОВІДІ. Варіант «Текст» слід вибирати, якщо передбачається отримати відповідь у вигляді короткого тексту (набору символів). Варіант «Текст (абзац)» - якщо передбачається отримати відповідь у вигляді розгорнутого фрагмента тексту. Варіант «Один із списку» - якщо пропонується вибрати ОДИН відповідь з пропонованого переліку. Варіант «Кілька зі списку» - якщо пропонується вибрати КІЛЬКА відповідей на поставлене запитання. Варіант «Список, що випадає» передбачає вибір ОДНОГО варіанти відповіді з досить великого списку. Варіант «Шкала» передбачає вибір ОДНОГО варіанту на числовій шкалі (наприклад, оцінити «рівень комфортності» за 5-бальною шкалою). Варіант «Сітка» є багаторівневою шкалою. Тип питання у вже готових питаннях можна змінювати по мірі необхідності.
7. Якщо Ви хочете обов'язково отримати відповідь на поставлене питання, треба  поставити прапорець «Зробити це питання обов'язковим».
8. Натиснути кнопку «Готово».
9. Додавати  необхідну кількість питань, можна натисканням кнопки «Додати елемент» і вибрати тип питання.
10. Можна редагувати, копіювати і видаляти питання.
11. Вибрати  відповідну тему оформлення,  для цього потрібно клацнути по кнопці «Тема».
12. З наведених шаблонів вибрати  потрібний і натисніть кнопку «Застосувати».
13. Зберегти  створену форму і переглянути опубліковану форму, перейшовши за посиланням внизу екрану.
14. У адресному рядку браузера скопіювати посилання для перегляду, яке можна вставити на сайт, в блог або відправити електронною поштою.
15. Повернувшись на сторінку редагування форми, можна змінити підтвердження, яке побачать ті, хто заповнить Вашу форму.
16.  Для зручного використання форми можна її перейменувати в списку своїх «Документів».
17. По мірі додавання відповідей автоматично заповнюється таблиця, яку можна переглянути, відкривши її.
18. Якщо форма є тестом, то можна налаштувати автоматичне виділення правильних відповідей кольором, для цього необхідно виділити потрібний стовпець, на панелі інструментів натисніть кнопку «Колір фону тексту», у вікні, вибрати команду «Умовне форматування». У діалоговому вікні, ввести правильну відповідь, виберіть колір фону і натисніть кнопку «Зберегти правила».


   

Немає коментарів:

Дописати коментар